fbpx
Image

Cursul de scriere creativă pentru copii

Durata oră – 60 de minute.

Cursul va fi interactiv si se va adapta în funcție de reacțiile copiilor, de pasiunile și înclinațiile lor.

Vârstă recomandată – grupa 6-9 ani, grupa 10+
Cursul de adresează copiilor cu aplecare către creat povești, către scris, copiilor cu o imaginație bogată, cu înclinații către zona umanistă. Dincolo de aceste aptitudini, cursul de scriere creativă le deschide copiilor un apetit spre comunicare, le dezvoltă imaginația și îi ajută să relaționeze mai ușor, dar și să abordeze cu mai mult curaj și deschidere temele școlare.

Scrisul este una din cele mai frumoase metode de exprimare, pentru că ne permite să ne ordonăm gândurile, simțurile și să le aliniem, astfel încât să așternem pe hârtie trăiri, dorințe, credințe pe care poate nu avem curajul, puterea sau știința să le verbalizăm.

Scrisul poate fi și o terapie, pentru că eliberează emoțiile și trăirile profunde și ne ajută să le conștientizăm și apoi să le vindecăm.

La cursul de scriere creativă pentru copii, nu ne propunem să formăm viitori prozatori sau poeți. Ne dorim în primul rând să le cultivăm celor mici pasiunea pentru citit și povești. Să le dăm voie să își exprime creativitatea, să recunoască și să identifice emoțiile, să învețe cuvinte noi, pe care să le folosească apoi în moduri surprinzătoare. Să își descătușeze imaginația și să iasă din tiparele învățate la școală, pentru a transforma scrisul într-o bucurie și o formă de relaxare.

Image

Cititul

Image

Pentru că ne dorim să îi împrietenim pe copii cu cititul, îi vom provoca să vorbească despre cărțile lor preferate, despre personajul pe care îl admiră, despre ce i-a impresionat sau ce nu le-a plăcut la ultima carte citită. Vom organiza mici jocuri și provocări pe tema cărților, le vom oferi posibilitatea să fie, pe rând, cititor își ascultători activi, pentru a le exersa capacitatea de ascultare și răbdarea.

Creativitatea și imaginația

Fiecare copil se naște cu o imaginație extrem de bogată care, treptat, este uniformizată, în special în școală, iar esența proprie a fiecăruia se pierde, în încercarea de a corespunde normelor. La cursul de scriere creativă, îi provocăm pe copii să dea frâu liber ideilor, oricât de nebunești ar fi ele.

Ce faci dacă într-o dimineață te trezești cu o coadă de sirenă în loc de picioare? Dacă ai fi un inventator trăsnit și ai putea să creezi o legumă nouă, ce nume ar purta aceasta, ce gust as avea, ce culoare, ce formă? Primești de ziua ta un pulover fermecat. Ce faci cu el ?

Prin astfel de provocări, copiii reînvață, prin joacă, să își folosească toate resorturile imaginației și să gândească în afara limitelor.

Emoțiile

Una din cele mai valoroase unelte ale unui scriitor sunt emoțiile. În cadrul cursului, copiii învață să își identifice emoțiile, să le numească, să își amintească momentele în care le-au simțit și cum le-au simțit. Treptat, transformăm emoțiile în personaje de poveste, ne împrietenim cu ele și le punem să lucreze în favoarea noastră. Aflăm că nu există emoții bune și rele, că și tristețea, furia sau frica ne pot ajuta și ne pot deveni prieteni de nădejde.

Joaca

Copiii învață cel mai bine prin joacă, iar la cursul de scriere creativă ne vom juca din plin. Cuburile cu povești, Leapșa cuvintelor, Cartonașele cu imagini, Termină propoziția, Găsește cuvintele, Taie cuvântul în plus sunt doar câteva din jocurile care îi vor provoca pe copii să învețe cuvinte noi, să își dezvolte imaginația și gândirea și să dea frâu liber creativității.
Image
Image

Ce învățăm la cursul de scriere creativă pentru copii?

În afară de dragostea pentru citit, identificarea emoțiilor, explorarea imaginației și creativității și jocuri de tot felul, la cursul de scriere creativă învățăm, desigur, să și… scriem.

♥ PENTRU CINE SCRIEM?
♥ CE ESTE O POVESTE? DIN CE ESTE FORMATĂ? 
♥ PERSONAJELE POVEȘTII – CUM LE CONSTRUIM
♥ CUM SETĂM CADRUL POVEȘTII
♥ PĂRȚILE POVEȘTII
♥ NARAȚIUNEA
♥ CUM CREĂM ACȚIUNE
♥ TIPURI DE POVEȘTI
♥ POVESTEA DE AVENTURĂ, POVESTEA POLȚISTĂ, POVESTEA AMUZANTĂ
♥ POVESTEA ISTORICĂ, POVESTEA DE GROAZĂ, POVESTEA FANTASTICĂ

 

Exercițiul creează scriitori


La fiecare oră, copiii vor crea, oral, singuri sau în perechi/grup, povestioare scurte, fragmente de povești, dialoguri, părți de poveste, în funcție de tematica orei respective.

După fiecare lecție, fiecare copil își va pune mantia de super-scriitor și va crea o mică poveste, pe baza temei date. Toate poveștile vor fi discutate, vor primi mici îmbunătățiri de la trainer sau de la colegi și îi vor fi returnate autorului. Cele mai reușite povești se vor regăsi într-un blog al poveștilor (de discutat această idee).

Structura cursului de scriere creativă

Modul 1 - Introducere în scrierea creativă
Modul 1 - Introducere în scrierea creativă
 • Definiții, genuri, de ce avem nevoie.
 • Totul este o poveste. Idei de povești.
 • De unde vine inspirația si ce facem când ne părăsește?
 • Limbajul și importanța lui.
Image
Image
Modul 2 - Construcția poveștii
Modul 2 - Construcția poveștii
 • Cum să îți creezi personajele?
 • Cum stabilim cadrul? Limbajul în funcție de acțiune.
 • Părțile unei povești - deschiderea, intriga, acțiunea și limbajele specifice lor.
 • Părțile unei povești – finalul. Cum facem totul să fie cât mai credibil?
 • Cum spui ce ai de spus și cum te ajută creativitatea? Joc – să înlocuim cuvintele banale.
Image
Modul 3 - Tipuri de povești
Modul 3 - Tipuri de povești
 • Tipuri de povești – povești de aventuri, povești polițiste, povești de groază,povești amuzante, povești fantastice, povești de dragoste, povești istorice, povești de acșiune și limbajele aferente lor. Tipurile de povești se vor întinde pe mai multe ședințe. În cadrul diecărei ședințe, copiii vor crea, oral, în grup, o poveste, ajutându-se de limbajul specific. La fiecare oră, copii vor nota în carnețelul de curs cuvinte noi, specifice fiecărui tip de poveste.
 • Jurnalul ca poveste – fă-ți propria pagină de jurnal și transform-o într-o poveste.
 • Poveste despre școală - cum transformăm ceva “plictisitor” în ceva antrenant cu ajutorul creativității – fă-ți propria poveste despre școală.
Modul 4 - Creează-ți propria poveste/Creăm o poveste împreună
Modul 4 - Creează-ți propria poveste/Creăm o poveste împreună
Fiecare copil își alege un tip de poveste din cele discutate și, urmând pașii învățați, își creează propria poveste/Creăm împreună, o cărticică de povești, cu personaje și întâmplări imaginate 100% de copii.
Image
ioana-marinescu-logo
ioana-marinescu-logo
P.S. Cursul de va adapta pe parcurs în funcție de dinamica și nevoile participanților.

Despre mine

Eu sunt Ioana, mama unei fetițe de 11 ani, specialist în comunicare, creator de conținut și blogger. De peste 5 ani, îmi adun emoțiile și trăirile pe blogul www.pisicapesarma.ro, devenit între timp www.ioanamarinescusima.ro. Sunt consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. Din 2012, lucrez cu copiii. Am făcut întâi ateliere de creaȚie florală în școli și grădinițe, iar din 2018 susțin atelierul de Creativitate, povești și emoții de la Opera Comică pentru Copii.

Ador să lucrez cu copiii, să îi ajut să își descopere potențialul, să își exprime emoțiile și să își dezvolte creativitatea.

Invitație de participare

Vă invităm să participați la o lecție demonstrativă a cursului nostru
Te rugăm să completezi câmpul cerut, este obligatoriu!
Te rugăm să completezi câmpul cerut, este obligatoriu!
Te rugăm să completezi câmpul cerut, este obligatoriu!
Te rugăm să completezi câmpul cerut, este obligatoriu!

Centre Educationale pentru copii


Cursuri Copii Bucuresti-Ilfov

Tel. +40 745 244 346
E-mail: contact@aritmeticamentala.ro

Social Media